Wandelen

Vanuit het boshuisje kun je meteen een lekkere wandeling maken. Voor de wat serieuzere wandelingen (vanaf 3 km) kun je bij het informatiecentrum in Appelscha ook zelf een wandel- of fietskaart halen. Er is vaak een leuke tentoonstelling in het infocentrum en je vindt er de gezellige brasserie  ijgenweisappelscha met heerlijke biologische producten. Het informatiecentrum is een prima startbasis voor wandelingen.

Wandelen met de hond

Honden zijn van harte welkom in Nationaal Park Drents-Friese Wold. De algemene regel is dat honden aan de lijn moeten. Om aan de wensen van hondenbezitters tegemoet te komen, is er door Staatsbosbeheer een gemarkeerde wandeltocht voor hondenliefhebbers en hun viervoeter uitgezet waarbij de hond grotendeels los kan.

De ‘natte neuzenroute’ begint bij het bezoekerscentrum in Appelscha en is 6.5 km lang. De wandeling gaat door het bos langs slingerpaadjes en karakteristieke bomen. Daarnaast zijn er losloopgebieden.

Fietsen en mountainbiken

Ook voor fietsroutes kun je vanuit het boshuisje letterlijk alle kanten op. In het berghok van het boshuisje staan twee fietsen die je kunt gebruiken, maar je kunt ook fietsen huren mocht je er meer nodig hebben. Ook erg leuk en sportief is het om een mountainbike te huren. Er zijn veel mountainbike trails rondom het huisje.

Zwemmen

Mocht een warme zomerdag zijn, dan is het altijd lekker om verkoeling te zoeken in een van de openluchtzwembaden in de omgeving. Vlakbij het boshuisje vind je ook het Canadameer om lekker in de natuur te kunnen zwemmen.

Paardrijden

De omgeving van het boshuisje is ideaal voor het maken van een bosrit. Op korte afstand zijn dan ook twee maneges te vinden.

  • manege Ludanchelo hoeve in Wateren voor het maken van bosritten, ponywandelen (zomer), losse lessen, huifkartochten.
  • De Alberthoeve, Wateren 24, Wateren. Hier kun je je eigen paard stallen tijdens je vakantie.

Voor ruiters zijn in het hele gebied uitgebreide routes uitgezet en met bordjes aangeduid. Door het recreatieschap Drenthe is een bebordingssysteem met ‘paardenstoelen’ aangebracht voor het maken van langere tochten te paard.

Breng een bezoek aan het Buitencentrum van Staatsbosbebeer voor een overzicht van routes voor fietstochten, mountainbike, wandelen, paardrijden en nog veel meer.

Overige sportactiviteiten

Denk verder aan klimmen op de klimmuur of in het klimbos in Appelscha of quadrijden in de omgeving.