Cultuur opsnuiven

Pittoreske dorpjes als Diever, Appelscha, Vledder en Zorgvlied zijn zeker een bezoekje waard.

Diever en Shakespeare

Diever is een gezellig dorp op ongeveer 4 km van Wateren. Je vindt er verschillende restaurants, een ijssalon, een lekkere bakker en een supermarkt.

In de bossen bij Diever staat het Shakespeare theater waar je van juni t/m september kunt genieten van Shakespeare toneelstukken. Ieder jaar wordt er een ander toneelstuk opgevoerd. In april geeft de jeugdafdeling voorstellingen die zeker ook een bezoekje waard zijn. Het oorspronkelijke theater de Globe uit Engeland is nagebouwd, zodat je een echte Shakespeare-ervaring kunt krijgen. Voor de verwende moderne mens zijn er wel zitplaatsen in tegenstelling tot vroeger.

Museums Vledder

De Museums zijn bekend van de rondleidingen door de valse kunst, die zeer vermakelijk zijn. Alle trucs van vervalsers komen aan bod, ook de verhalen over de meestervervalsers, zoals Han van Meegeren en Geert Jan Jansen. Wat is het verschil tussen een vervalsing en een kopie? Hoe worden de mensen belazerd? Hoe zorg je dat jij niet opgelicht wordt? Deskundige rondleiders vertellen het. Hiernaast is er ook glaskunst te bewonderen en een beeldentuin.

Hunebedden

Een bezoek aan een hunebed in Drenthe mag natuurlijk niet ontbreken. Je vindt de dichtstbijzijnde in Diever www.hunebedden.nl  en www.hunebeddenwijzer.nl voor alle hunebedden in Drenthe en hun locatie.

Archeologisch Centrum West Drenthe

Het museum staat aan de Brink en is gevestigd in de vroegere ambtswoning van de Schultes van Diever. U kunt er terecht voor een indrukwekkende reis door de tijd. Van de prehistorie naar de tijd van de eerste bewoners van Drenthe,  circa 15.000 jaar geleden, of naar 3400 jaar voor Christus toen de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. In West Drenthe treft u drie hunebedden, de grafmonumenten van laatstgenoemde boeren.  Een aantal andere archeologische hoogtepunten van het centrum zijn: Vijf mammoeten,rendierjagers in de toendra, Neanderthaler spits,Hamburgcultuur, grafheuvels, Urnenveld en Hof van Kalteren.

Hunebeddenmuseum in Borger

De eerste boeren die zich in Drenthe vestigden bouwden grote stenen grafmonumenten, hunebedden, waarvan de restanten nog steeds in Drenthe zijn te vinden. In de provincie Drenthe staan nog 54 hunebedden en het grootste hunebed staat naast het Hunebedmuseum in Borger.

In het Hunebedmuseum kun je terecht voor het verhaal over de mysterieuze graven en de boeren die ze hebben gebouwd. Daarnaast organiseert het Hunebedcentrum regelmatig tentoonstellingen, markten en bijvoorbeeld wandelingen.

Ecokathedraal

Zeker een cultureel bezoekje waard is de ecokathedraal in Mildam, geen attractie maar een werkplaats waar tot nu toe het werk wordt voortgezet van Louis LeRoy. Hij maakte met restmateriaal van stratenmakers een enorm bouwwerk.

Gevangenismuseum

Leer meer over het gevangeniswezen in Nederland en speciaal in Veenhuizen door de eeuwen heen.  gevangenismuseum in Veenhuizen.